******’ün İnkılapçılık ile ilgili sözleri
******’ün İnkılapçılık ile ilgili sözleri. ******ün inkılapçılık ilkesi ile ilgili sözleri:
Efendiler, yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen zamana uygun ve bütün anlam ve biçimleri ile medeni bir sosyal toplum durumuna ulaştırmaktır. İnkılâplarımızın temel ilkesi budur. (Kastamonu: 30 Ağustos 1925)
İnkılâbın temellerini her gün derinleştirmek, takviye etmek lazımdır. (Akhisar: 10 Ekim 1925)
Türk İnkılâbı nedir? Bu inkılâp, kelimenin ilk anda akla getirdiği ihtilâl anlamından başka, ondan daha geniş bir değişimi ifade etmektedir. Bugünkü devletimizin şekli, asırlardan beri gelen şekilleri ortadan kaldıran en gelişkin biçim olmuştur. Milletin varlığını devam ettirebilmek için bireyleri arasında düşündüğü ortak bağ, asırlardan beri gelen biçim ve içeriğini değiştirmiş; yani millet, dinî ve mezhebî bağ yerine Türk milliyeti bağıyla bireylerini toplamıştır. Millet, uluslararası genel mücadele sahasında yaşama ve kuvvet nedeni olacak iklim ve aracının ancak çağdaş medeniyette bulunabileceğini, bir gerçek olarak ilke saymıştır. (Ankara: 5 Kasım 1925)
Mes’ut inkılâbımızın aleyhinde düşünce ve duygu taşıyanları aydınlatıp, doğru yolu göstermek, aydınlara düşen millî görevlerin en önemlisi ve birincisidir. (Söylev ve Demeçler C.I, s.386)
İnkılâbın hedefini kavramış olanlar, daima onu muhafazaya muktedir olacaklardır. (1930)
İnkılâp var olan müesseseleri zorla değiştirmek demektir. Türk milletini son asırlarda geri bırakmış olan müesseseleri yıkarak, yerlerine milletin en yüksek medenî gereklerine göre ilerlemesini sağlayacak yeni müesseseleri koymuş olmaktır. (Ankara: 4 Haziran 1933)
İnkılâp, her şeyi sadece devirerek değil, yapıcı, kurucu olduğu zaman bir değer taşır. (5 Mart 1937)